Capdepera entona l’Alei Alei

16-December-2019

L’Alei Alei torna a arrelar entre la població gabellina. Després de més de 30 anys sense escoltar-se pel carrer la cançoneta típica, enguany ja tothom se la sabia. Els nins i nines, acompanyats d’adults, varen participar ahir horabaixa a la festivitat de l’Alei Alei. Es varen concentrar a la plaça de l’Orient, aprofitant que hi havia el mercat de Nadal, encengueren les faies i partiren carrers per amunt entonant:

«Alei Alei,

penjat amb un cabell,

anit anit,

un gall farcit

demà demà,

el mos hem de menjar,

passat demà,

el mos hem d’acabar».

 

Després del recorregut pels carrers del poble i retornats a la plaça, els més agosarats varen botar per damunt les restes del foc.

 

És el segon any que Capdepera recorda l’Alei Alei, una tradició nadalenca que únicament es celebra al municipi gabellí dins totes les Balears i a alguns pobles del Pirineu català, però ràpidament els més joves se l’han feta seva i hi participen. Respecte l’any passat es va notar molt l’augment de participació, gràcies a la tasca feta per Joana Colom, veïnada de Capdepera, qui s’ha passejat per les escoles explicant la festa als infants. Antigament l’Alei Alei es celebrava la Nit de Nadal però amb la il·lusió de recuperar la festa i tenint en compte les activitats que hi ha el dia 24 de desembre, l’any passat ja es va decidir avançar-la a les festes de l’Esperança, el 17 i el 18 de desembre.