Presentació del llibre "Figueres i figues", d'Esperança Llabrés
El proper divendres 3 de novembre a les 19:30h al teatre de Capdepera es presentarà el llibre "Figueres i figues. Història i simbolisme. Receptari" d'Esperança Llabrés.
Un volum de 368 pàgines, 95 receptes de cuina i el pròleg de dos grans experts: Montserrat Pons i Miquel Sbert.

L'autora, Maria Esperança Llabrés Terrassa (Son Servera, 1961) és llicenciada en filosofia i lletres en l’especialitat d’història de l’art per la Universitat de les Illes Balears. Compagina la seva feina com a restauradora de mobiliari antic amb una tasca docent en el mateix sentit a l’Escola d’Adults de l’Ajuntament de Capdepera.


El llibre

Des de l’alba de la civilització, l’estreta relació que els humans han tingut amb les figueres i les figues ha estat tan simbiòtica que arbre i fruita han deixat una forta empremta a l’Àsia sudoccidental, a la costa mediterrània i en altres regions del món.

A més de les consideracions botàniques que els lectors hi trobaran, aquesta obra és sobretot un recorregut històric que abasta des de l’origen del cultiu de la figuera fins a l’actualitat, i una font d’informació sobre la importància agrària, econòmica, cultural, mèdica i terapèutica, culinària i simbòlica que les distintes espècies del gènere Ficus –Ficus carica, Ficus religiosa i Ficus sycomorus– han tingut per a la humanitat.

Perquè les figues no solament han estat un aliment de subsistència per a la gent pobra en moments d’escassesa i en zones on el cultiu de cereal era difícil, sinó que en la majoria d’aquests pobles l’arbre i la fruita han transcendit des d’un àmbit purament sensorial o físic fins a un llenguatge universal simbòlic d’ideologies religioses, culturals o metafísiques.

Així, a les Balears, la figuera no solament és un dels arbres més característics del paisatge rural, sinó que la figa ha estat aliment bàsic de la pagesia d’antany i del bestiar

oví, cabrú i, sobretot, porcí. El profund arrelament de les figueres i les figues s’hi manifesta, per exemple, en nombroses expressions lingüístiques.

La darrera part del llibre és una compilació de saboroses receptes personals amb la figa com a ingredient principal o com a acompanyament, en general d’elaboració senzilla, que en darrer terme pretenen donar valor a la utilització d’una fruita tan rellevant per a la supervivència del nostre poble, tan emblemàtica de la nostra cultura i de la nostra gastronomia i, al mateix temps, tan universal.

Bookmark and Share

Ajuntament de Capdepera

Escut Capdepera
  • Adreça
  • C/ Ciutat, 20
  • 07580 Capdepera
  • CIF: P0701400D
  • Codi DIR3-FACe L01070146
  • Telèfon:971 56 30 52
  • Fax: 971 81 84 91
  • Contacte