L'encesa de fum de les talaies pels drets humans ha recorregut aquest migdia una cinquantena de punts arreu de Mallorca en 28 minuts
Dissabte migdia, a les 13 hores, es va iniciar la segona encesa de "Torres de defensa pels drets humans", que aquest 2018 ha comptat amb la participació de 52 punts costaners i també d'interior. Torres, talaies, castells i campanars de diferents municipis s'han sumat a una jornada compromesa en la defensa del patrimoni històric i el caràcter universal i inalienable dels drets humans, amb la denúncia del drama que pateixen els refugiats a la Mediterrània. A les 18.15 hores serà la llum de les bengales les que recorrerà la costa i l'interior de Mallorca.
Els organitzadors es van trobar al Castell de Bellver, on van assistir diferents autoritats i estudiosos de les fortificacions per seguir de ben a prop el desenvolupament de l'encesa.

El protocol es va seguir escrupulosament torre a torre: la lectura del manifest per part del o la cap de torre ha precedit l'encesa de fum que s'ha celebrat aquest migdia i que s'ha iniciat a la Torre de na Pòpia, a Sa Dragonera. Des d'allà, s'han anat sumant la cinquantena de punts restants tant a nivell de costa com també de municipis d'interior -Llubí, Petra, Maria de la Salut, Sencelles, Binissalem, Muro, Algaida, Sineu, Marratxí...-. Torres, santuaris com el de Lluc i el de Cura, castells, talaies, campanars com el de la Seu i ermites s'han volgut sumar a la segona edició del projecte "Talaies de Mallorca. Torres de defensa dels drets humans", que ha tornat a posar en marxa el sistema de comunicació costaner ideat per l'historiador i matemàtic, Joan Binimelis. El fum ha recorregut el perímetre de l'illa aquest migdia en 28 minuts.

Una iniciativa a la qual s'ha sumat aquest 2018 el Consell de Mallorca, amb l'organització duta a terme per part del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, i que junta esforços amb els impulsors del projecte: el professorat de l'IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques. El caire humanitari també ha rebut el suport d'Amnistia Internacional i del Fons Mallorquí de Solidaritat del Consell de Mallorca, així com la col·laboració a nivell de seguretat dels Bombers de Mallorca i del Servei d'Emergències 112.

Com indica el manifest subscrit pels organitzadors de l'encesa, segueix essent necessari mantenir viva la reivindicació entorn a la restauració del patrimoni arquitectònic així com, sobretot, en la qüestió del drama que pateixen els refugiats: "la xifra de víctimes mortals ens és desconeguda, queda enfonsada a les aigües de la mar Mediterrània". El manifest denuncia "les condicions d'esclavatge a què són sotmeses aquestes persones abans d'iniciar el seu viatge incert" així com l'incompliment reiterat dels acords a que arriben els països membres de la UE: "no podem, ni volem, callar i mirar cap a una altra banda davant d'aquesta situació d'injustícia flagrant". El manifest ha estat subscrit per nombroses entitats, més enllà dels organitzadors -Consell de Mallorca, IES Marratxí, Societat Balear de Matemàtiques, Amnistia Internacional, Fons Mallorquí de Solidaritat- com són associacions de veïnats, una quinzena d'ajuntaments, l'Institut Mallorquí de Ciències de l'Espai, centres d'estudis, grups d'esplai, grups escoltes, entre d'altres.

Encesa del fum al Castell de Capdepera
Encesa del fum al Castell de Capdepera
"La participació creix en cada edició d'aquesta iniciativa", ha assenyalat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "i això no fa més que refermar l'aposta per un projecte que reivindica el nostre patrimoni històric i que li dóna un nou significat: la defensa dels drets humans. El que hem de garantir entre tots és que iniciatives ciutadanes com aquesta tenguin continuïtat".

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, remarca també la important resposta davant una iniciativa que vol conscienciar tant a nivell humanitari com patrimonial". Coll explica que les torres de defensa han estat durant molts anys "en un estat d'abandonament important i ara amb el programa de Torres de Patrimoni del Consell del que es tracta és d'intentar recuperar aquelles que encara hi som a temps".

El punt de trobada d'aquest migdia ha estat al Castell de Bellver, on han participat de l'encesa la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el vicepresident de l'IMAS, Javier de Juan; la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago; el regidor de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió; Carlos Martín, coordinador de la campanya JoAcull d'Amnistia Internacional; així com alguns dels majors experts en fortificacions defensives com és Juan González de Chaves i Àngel Aparicio.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat ha seguit la iniciativa aquest migdia des del campanar de Maria de la Salut, on el so de les campanes s'ha unit al fum de les torres i talaies.

L’horabaixa, a les 18.15 hores, es va dur a terme la segona encesa, en aquest cas de llum.
Encesa del foc dissabte horabaixa al Castell de Capdepera
Encesa del foc dissabte horabaixa al Castell de Capdepera
Bookmark and Share

Ajuntament de Capdepera

Escut Capdepera
  • Adreça
  • C/ Ciutat, 20
  • 07580 Capdepera
  • CIF: P0701400D
  • Codi DIR3-FACe L01070146
  • Notificacions electròniques : oac@ajcapdepera.net
  • Telèfon:971 56 30 52
  • Fax: 971 81 84 91
  • Contacte